ויטמין | | חשיבות לגוף | | מקורות מזון | | סימני חסר |
|
|
|
| בטא קרוטן
פרו ויטמין A
רטינול |
| |
|
| נוגד-חימצון. מסייע בראיית לילה גדילה, עמידות לזיהומים, בריאות העור, פוריות, שיניים, שיער ועצמות (מסייע בספיגת סידן). מחזק ריריות, מערכת חיסון והעיכול. |
| |
|
| גזר,ירקות בעלי עלים ירוקים,שמן דגים, ברוקולי,אספסת, תפוחי אדמה,שזיפים, משמשים. |
| |
|
| עיוורון לילה, עור יבש, עקרות, אלרגיות, און מיני ירוד. |
|
|
|
| |
|
| נוגד-חימצון. חשוב לאון ולפריון המיני,מאט קצב הזדקנות,שומר על גמישות העור ומראהו,מחזק את שריר הלב, דואג לזרימת דם טובה. |
| |
|
| נבט חיטה, ירקות בעלי עלים ירוקים, אורז חום, אגוזים, חלב, ביצים שיבולת שועל. |
| |
|
| בעיות עם כלי דם, פריון, אין אונות, בעיות לב, מערכת חיסון חלשה. |
|
|
|
| |
|
| נוגד-חימצון. חשוב לחיזוק מערכת החיסון, מסייע בספיגת סידן וברזל בגוף וייצור הקולגן. מסייע ביצירת רקמות ועצמות, שומר על נימי הדם והשיניים, מסייע באלרגיות, הצטננויות, ספיגת החלבונים בגוף. |
| |
|
| פקעות ורדים, עלי כוסמת, שזיפים, משמש ענבים, עגבניות, קיווי, הדרים, תות שדה ופלפל אדום. |
| |
|
| מחלות פה וחניכיים, דלקות, ורידים. |
|
|
|
| |
|
| חיוני לעור, מצבי רוח, מערכת העצבים, מערכות העיכול, עמידות במצבי לחץ, מטבוליזם של פחמימות. |
| |
|
| נבט חיטה, קליפת האורז, אפונה, עוף ,דגים, בשר, חלב, דגנים ,כבד. |
| |
|
| עייפות, דלקות עור, כאבי בטן, איבוד זיכרון, איבוד תיאבון, דיכאון, בלבול, הפרעות בתחושה, עצבנות, דפיקות לב, בצקות, חולשת שרירים. |
|
|
|
| |
|
| חשוב לראייה,עוזר ביצירת הורמונים מסוימים, חשוב לבריאות העור והשיער, מטבוליזם של שומנים וחלבונים מסייע בגדילה ומונע מחסור בדם.מסייע גם לפעילות ויטמין B6 |
| |
|
| שמרי בירה, בשר, חלב, דגים, קטניות, חיטה מלאה וירקות ירוקי עלים. |
| |
|
| בקעים ופצעים בקצות הפה,לשון אדומה וכואבת, עייפות, נימול בידים וברגליים, דלקות וגרד בעור, אנמיה, מיגרנות. |
|
|
|
|
| ויטמין B-3
ניאצין או
חומצה
ניקוטינית |
| |
|
| חיוני לשיפור זרימת הדם ולהורדת הכולסטרול. דרוש ליצירת הורמוני המין, מטבוליזם של שומנים וסוכרים. חיוני לעצבים, נשימה, עיכול תקין ויצירת אנרגיה, מחזק את הזיכרון ומונע כאבי ראש ונדודי שינה |
| |
|
| שמרי בירה, בוטנים, שמן נבט חיטה מכבישה קרה, כבד, סויה, שועית, עדשים, תרד, ביצים, אורז ובשר |
| |
|
| איבוד תיאבון, בחילות והקאות, שלשולים ,בעיות עור, עצבנות, מתח, בעיות בחניכיים, סחרחורת, דיכאון, פגיעה בזיכרון. הפרעות בעור במערכת העיכול ובמערכת העצבים המרכזית. |
|
|
|
|
| ויטמין B-5
חומצה
פנטוטנית |
| |
|
| חשוב בחילוף חומרים, שחרור אנרגיה מפחמימות, חלבונים ושומנים. חיוני למערכת העצבים, מערכת החיסון, ההורמונים הנשיים והכדוריות האדומות, עמידות במצבי לחץ ומצבי רוח. חשוב נגד אקנה - פצעי בגרות. |
| |
|
| סויה,חלמון ביצה, בוטנים, אפונה, דגים, אפונה, דבש מלכות, כבד וזרעי חמנייה, אורז, לחם, תפוח אדמה ובטטה |
| |
|
| כאבי ראש, חולשה, בחילה, הקאות, התכווצות שרירים, כיב תריסריון, עצבנות, עייפות, חוסר תאבון ותחושת נמלול. |
|
|
|
| |
|
| חילוף חומרים, יצירת כדוריות דם אדומות, חשוב למערכת העיכול, לחיזוק מערכת החיסון. |
| |
|
| בשר, כבד,דגנים, ירקות בננות, שמרי בירה, חומוס, אורז, תפוח אדמה, עגבנייה. |
| |
|
| חריצים סביב הפה והעיניים, ירידת רמת הסוכר, עצבנות, דיכאון, אנמיה והפרעות נוירולוגיות. |
|
|
|
|
| ויטמין B-12
ציאנוקובלאמין |
| |
|
| גדילה, חילוף חומרים של כל אבות המזון. מסייע ליעילות פעילותו של הברזל בגוף ולפעילות העצבים. חשוב להתחלפות וקיום כל התאים בגוף ויצירת כדוריות הדם האדומות. |
| |
|
| נמצא בעיקר בבשר, דגים, חלמון ביצה, יוגורט ביו. |
| |
|
| אנמיה, קיצוניות במצבי רוח, זיכרון לקוי, חולשה ולפגיעה במערכת העצבים. |
|
|
|
| |
|
| חשובה בייצור כדוריות דם אדומות, מגבירה את הפרשת חומצת הקיבה, מחזקת את פעילות מערכת העיכול והזיכרון. |
| |
|
| ירקות בעלי עלים ירוקים, שמרי בירה, בשר, דגים ואגוזים. |
| |
|
| חוסר שקט, אנמיה, הפרעות במערכת העיכול, אפרוריות בשיער, שסע אצל העובר. |
|
|
|
| |
|
| חשוב בפעילות מחזור הדם והעור. שומר על בריאות השיער וחיזוקו. בנייה ופירוק של חומצות אמינו ומקטין מתח נפשי. |
| |
|
| בוטנים, אגוזים,חלמון ביצה, כבד, גבינה צהובה וירקות עליים. |
| |
|
| שיער אפור, נשירת שיער, איבוד תיאבון,דיכאון |
|
|
|
|
| קו אנזים Q10
מוכר גם כ-
יוביקינון
ומכונה לעתים
ויטמין Q
(למרות שאינו
ויטמין) |
| |
|
| נוגד- חימצון, מונע היווצרות טסיות דם ומאפשר את ייצור האנרגיה בתאי הגוף. |
| |
|
| בשר (בעיקר חלקי פנים), דגי מקרל וסרדינים, מספר מקורות מן הצומח. לגוף יש יכולת מסוימת לייצר Q10 |
| |
|
| מחלות חניכיים, לחץ דם גבוה, אי ספיקת לב,טרשת עורקים, עייפות מוגברת. |
|
|
|
| |
|
| נוגד- חימצון מנטרל את פעולתם של רדיקלים חופשיים. |
| |
|
|
|